Framtiden tillhör de varumärken som inte fegar ur

Jag tror de flesta av oss blivit lite omskakade det senaste året. Fått uppleva och inse att vi kanske inte har riktigt så mycket kontroll över saker och ting som vi kanske kunde inbilla oss själva tidigare. Alltså har vi blivit lite mer oroliga och försiktiga. Fint, bra och logiskt så – när det handlar om vår hälsa, vår säkerhet och våra liv.

Däremot är det inte ok att denna oro färgar av sig på och sabbar för våra varumärken. Vår oro får liksom inte bli varumärkenas. Tvärtom borde vi – nu mer än någonsin – se till att varumärkena omvärderar, förnyar sig och tar risker.  Vi måste förstå att detta faktiskt (även om det känns som motsatsen) är ett sätt att vara rädda om dem. Jag skulle till och med vilja påstå att de varumärken som inte gör omtag, utvecklar och förnyar sig as we speak bokstavligen lever livsfarligt. 

En ny verklighet håller på att forma sig framför våra ögon och vi har alla möjlighet att bli medskapare och dra nytta av detta faktum – oavsett vad vi känner inför det. På många sätt börjar ju vissa marknader nästan från scratch om vi ser till konsumentbeteende och behov. Då gäller det att vara nyfiken, iaktta, agera och utforska. Var beredd på att testa sig fram (och misslyckas) allteftersom det visar sig hur saker blir.  Det finns nämligen inga givna svar och vi har egentligen inget val. 

Sedan pandemin slog till har en massa aktörer tvingats bli innovativa/hitta på nya lösningar för att överleva. Vill man sticka ut hakan och vara lite känslokall (vilket man naturligtvis egentligen inte är ;)) så kan man säga att detta har varit oerhört nyttigt för många som blivit (alltid varit) alltför bekväma. Men denna innovationsboom har snarare handlat om produkt-/konceptutveckling än varumärkesutveckling. Min (och säkert många andras spaning) är att varumärken snarare blivit mesigare. Förklaringen till detta skulle jag vilja påstå är uppskrämda konsulter som inte vågar utmana sina uppdragsgivare/varumärken så som de borde – av rädsla för att tappa ännu mer mark i en redan turbulent värld. Så fel det kan bli. Och livsfarligt.

Så, för att avrunda på en mer positiv not. Just nu är allt ganska ovisst. Och just nu är därför det mesta möjligt. Antingen kan vi lägga de varumärken vi ansvarar för/bidrar till i den stora högen med varumärken som (ologiskt nog) tror att man kan ”hålla ut” och landa på båda fötterna när framtidens verklighet utkristalliserar sig (…kommer den förresten någonsin göra det?)

Eller….

….så kan vi hjälpa dessa varumärken att vara med och skapa det nya. Hjälpa dem att våga omforma sig, utforska, levla upp, bidra och därmed göra sig relevanta och viktiga i den värld och verklighet som ligger framför oss.

Alltså. Framtiden tillhör de varumärken som vill vara med och skapa den. 

Relaterade inlägg